@@@  novinky & komentáře  |  autor: Vlastimil Čevela

P90003

.

   Shodou okolností jsem zjistil, že dnes je to přesně 52 let, od 3. června 1970, kdy na počítači Tesla 200 ve VS Ingstav Brno (omyl - bylo to v PORS Brno, v Ingstavu byl až za rok) vznikl protokol o překladu zdrojového programu COBOL - data/ingstav/tb-7006-03.pdf. *)

 

  Jde o nejstarší dochovaný osobní exponát, který dokumentuje můj první prakticky využívaný program, vytvořený krátce po absolvování potřebných školení na počátku téhož roku. Byl to jeden z prvních a nejdůležitějších standardních programů a sloužil pro výpis z magnetické  pásky ve formátu tzv. "Tiskové banky" na tiskárnu.

  Uvedené souvislosti jsou snad trochu zajímavé historicky, ale hlavní důvod, proč o tom píšu je současná skutečnost, že přepsaný tehdejší zdrojový kód COBOL je po několika formálních úpravách (označeny komentářem * a *>) normálně přeložitelný a spustitelný současným kompilátorem GNU COBOL a tedy i ostatními (IBM, MF, Fujitsu, ...). On totiž COBOL je i po více než 60 letech od vzniku stále populární - podle TIOBE indexu je na pozici 26, před Adou i Fortranem.

  Způsob popsání algoritmu ve zmiňovaném programu je poplatný tehdejší době, kdy ještě nebyly známy zásady strukturovaného programování. On nám totiž na úvodním školení nikdo neřekl, že z hlediska srozumitelnosti je daleko vhodnější členit zdrojový kod po úrovních pomocí "perform", než nekontrolovaně použít skoky "go to". Za pár let už jsme se to naučili a naše typové algoritmy (dnes "patterns") sloužily jako metodická pomůcka na školeních Tesla. 

Vlastimil  Čevela, Modřice 3. června 2022

*) Protokol byl vytištěný  bez číslování řádků a křížových referencí. na řádkové tiskárně I51 Tesla 200 (kromě tisku na papíře je k dispozici i původní technický popis (ormig).