Koncem února 2016 se objevily na webu články o nové 3. verzi malého počítače Raspberry Pi (RPi3), česky "Malina", které mě zaujaly, protože už nějakou dobu nad mým "počítačováním" visí problém inovace sw a hw. Dnes už letitý, repasovaný desktop DELL OptiPlex GX620, Pentium 4 (3,2 GHz - 2 GB - 500 GB) s Windows XP (Pro) rychle dosluhuje a tak je nutno už konkretně zvažovat kam dál.

   Přiznávám, že pokusit se přejít na novou, v pořadí už 5. počítačovou platformu je na stará kolena (*1938) docela lákavá výzva. V roce 1970 jsem totiž začínal na sálové Tesla 200, pokračování někdy v 80-tých pak bylo na  EC 1026 s československým Dos-4, po roce 1989 samozřejmě PC s MS Dos a následně MS Windows od NT po XP. Takže nyní pokus o Linux na miniaturním RPi3.

   Na začátku dubna, kdy píšu tyto řádky, už mám mám příslušnou krabičku s Ubuntu MATE a vyzkoušel jsem si přes HDMI kabel i hodinku práce s internetem na obrazovce velkého pokojového TV. Dá se říct, že se to zatím na ničem zásadním nezadrhlo, ale to ještě nic neznamená. Abych nějakým způsobem zmapoval postup a problémy, které při takových inovacích je vždy nutno řešit, rozhodl jsem se psát o získaných zkušenostech tento stručný blog.

<<<^  Životní cykly při nasazení počítače
<<<^  Uživatelské důsledky inovačního cyklu 
<<<^  Raspberry Pi - rozcestník

Vlastimil Čevela, Modřice 2. dubna 2016