léta 1968 - 1993


Mezinárodní spolupráce RVHP na vývoji a výrobě počítačů, periferních zařízení, programového vybavení a technologických zařízení nutných pro sériovou výrobu počítačů.
Tyto počítače a periferní zařízení vyráběly a dodávaly výrobní závody koncernu ZAVT (Závody automatizační a výpočetní techniky), zejména ZPA Čakovice, ARITMA, ZPA Jinonice, ZPA Nový Bor, Zbrojovka Brno, aj. Součástkovou základnu zajišťovala TESLA Rožnov.
Sériově vyráběné modely sálových počítačů v rámci řady JSEP (Jednotný systém elektronických počítačů):
1970
EC1021
Integrované obvody malé integrace, feritová paměť
1978
EC1025
Integrované obvody velké integrace, polovodičová paměť, modulární konstrukce
1981
EC1026
Integrované obvody velké integrace, polovodičová paměť, modulární konstrukce
1984
EC1027
Integrované obvody velké integrace, polovodičová paměť, modulární konstrukce, velkokapacitní disky
1993
EC1120
Poslední sálový počítač vyvinutý ve VÚMS EC1120 (MUVÝS – Multiprocesorový výpočetní systém) skončil po Sametové revoluci ve stadiu prototypu. Byl postaven na technologii zakázkových hradlových polí a obsahoval řadu originálních řešení, zejména v oblasti diagnostiky
a zabezpečení proti poruchám (aritmetickologická jednotka v kódu 1 ze 2, strukturovaný návrh, pseudonáhodné generátory testů, samočinně kontrolované hlídače kódu, oprava dvojnásobných chyb a detekce trojnásobných chyb hlavní paměti, aj.)
Na rozdíl od ostatních počítačů JSEP z jiných socialistických zemí byly počítače z VÚMS vybaveny vlastním operačním systémem DOS-EC, který byl schopen funkce nejen na všech počítačích JSEP, ale i na zahraničních sálových počítačích IBM, Fujitsu, Amdahl aj..
Výsledky výzkumu počítačů byly publikovány ve sbornících Aktuality výpočetní techniky, které vydával pravidelně VÚMS.
Transformace VÚMS po roce 1993
Řada pracovníků VÚMS založila nové firmy, které